Tinjauan tahap pengetahuan dan penggunaan internet bagi tujuan akademik : pelajar semester lima Jabatan Perdagangan Politeknik Ungku Omar - Ahmad, Noorul Azliza (2001)
Kajian kes ini bertujuan untuk meninjau tahap pengetahuan dan penggunaan Internet bagi tujuan akademik di kalangan pelajar. Di samping itu kajian ini juga memfokuskan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh pelajar terhadap pengetahuan dan penggunaan mengenai Internet. Populasi kajian kes ini ialah pelajar Semester Lima, Jabatan Perdagangan, Politeknik Ungku Omar. Sampel bagi kajian ini ialah seramai 118 orang iaitu 50 pelajar Diploma Pengurusan Pemiagaan, 38 pelajar Diploma Akauntansi dan 30 pelajar Diploma Kewangan dan Perbankan. Soal selidik digunakan sebagai instrumen. Data yang diperolehi dianalisis secara deskriptif dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS). Dapatan daripada kajian ini menunjukkan tahap pengetahuan Internet responden adalah sederhana. Manakala tahap penggunaan Internet bagi tujuan akademik di kalangan responden adalah tinggi. Secara keseluruhan pelajar tidak mengalami masalah terhadap pengetahuan dan penggunaan Internet kecuali dalam beberapa aspek yang tertentu masih menjadi cabaran di kalangan pelajar.