Minat dan kebolehan pelajar terhadap bidang pengajian yang di ikuti: kajian kes di kalangan pelajar bidang rekabentuk industri di Politeknik Johor Baharu - Abdul Jalil, Mohd Taufik; Mohd Yusof, Mohd Zulhilmy; Osman, Razmin (2001)
Tujuan kajian kes ini adalah untuk mengenalpasti minat dan kebolehan pelajar - pelajar di Politeknik Johor Baharu yang mempengaruhi pemilihan mereka dalam bidang rekabentuk industri. Minat dan kebolehan tersebut telah dipecahkan kepada beberapa kategori yang membantu pencapaian akademik pelajar - pelajar untuk digunakan sebagai panduan mengenalpasti kesungguhan mereka dalam meneruskan pengajian di dalam kursus rekabentuk industri