Kemahiran generik pelajar kejuruteraan mekanikal dalam mata pelajaran amalan bengkel kejuruteraan - Azhar, Aminuddin Afzan (2009)
P e n g u a s a a n k e m a h i r a n g e n e r i k y a n g baik akan m e m b o l e h k a n seseorang i n d i v i d u m e n g a d a p t a s i k a n diri d e n g a n s e b a r a n g p e r u b a h a n y a n g berlaku di tempat k e r j a . Kajian ini d i j a l a n k a n untuk menilai p e n g u a s a a n kemahiran g e n e r i k d a l am mata p e l a j a r a n a m a l a n bengkel k e j u r u t e r a a n di k a l a n g an p e l a j a r t a h u n akhir K u r s u s Ijazah S a r j a n a Muda K e j u r u t e r a a n Mekanikal UTHM. Perbandingan p e n g u a s a a n kemahiran g e n e r i k a n t a r a j a n t i n a , d i l a k u k a n . A s p e k k e m a h i r a n g e n e r i k yang dikaji ialah kemahiran b e r f i k i r s e c a r a k r e a t i f , k e m a h i r a n b e r k o m u n i k a s i serta k e m a h i r a n m e n y e l e s a i k a n m a s a l a h dan m e m b u a t k e p u t u s a n . Kajian ini b e r b e n t u k t i n j a u a n d e n g a n m e n g g u n a k a n b o r a n g soal s e l i d i k s e b a g a i i n s t r u m e n k a j i a n . Kaedah p e r s a m p e l a n y a n g d i p i l i h adalah p e r s a m p e l a n rawak m u d a h . Sampel terdiri d a r i p a d a 181 o r a n g p e l a j a r t a h u n akhir yang m e n g i k u t i Kursus I j a z a h S a r j a n a M u d a K e j u r u t e r a a n M e k a n i k a l di U T H M . Data yang d i p e r o l e h d i a n a l i s i s m e n g g u n a k a n perisian S P S S versi 11.5 untuk m e n d a p a t k a n skor min dan nilai t. Secara k e s e l u r u h a n n y a , d a p a t a n k a j i a n m e n u n j u k k a n p e n g u a s a a n k e m a h i r a n g e n e r i k p e l a j a r b e r a d a p a d a t a h a p s e d e r h a n a ( m i n = 3 . 3 8 ) . Terdapat p e r b e z a a n min y a n g s i g n i f i k a n d a l am p e r b a n d i n g a n a n t a r a j a n t i n a bagi k e t i g a - t i g a aspek iaitu k e m a h i r a n b e r f i k i r s e c a r a k r e a t i f , k e m a h i r a n b e r k o m u n i k a s i serta k e m a h i r a n m e n y e l e s a i k a n m a s a l a h dan membuat k e p u t u s a n . Oleh itu, p e n g u a s a a n kemahiran g e n e r i k p e l a j a r perlu d i t i n g k a t k a n kepada t a h a p baik bagi m e m a s t i k a n a g e n d a negara untuk m e n j a d i n e g a r a p e r i n d u s t r i a n m e n j e l a n g 2 0 2 0 akan t e r l a k s a n a .