Kemampuan motivasi luaran dalam membantu kecemerlangan akademik pelajar: kajian kes terhadap pelajar tahun tiga Ijazah Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Awam dengan CPA 3.00 di KUiTTHO - Mohd Amin, Aiza Shairyna; Ariffin, Asiah; Md Jahid, Norliza (2001)
Motivasi luaran merupakan salah satu faktor yang mendorong pelajar untuk mencapai kecemerlangan dalam akademik. Motivasi luaran ini boleh dibahagikan kepada lima faktor utama iaitu faktor keluarga, pensyarah, rakan sebaya, media massa dan kemudahan awam. Di sini satu kajian kes dilakukan dengan menggunakan kaedah soal selidik bagi melihat perkaitan antara kecemerlangan pelajar dengan faktor motivasi luaran. Kajian ini dilakukan ke atas 60 orang pelajar tahun tiga Ijazah Saijana Muda Sains Kejuruteraan Awam yang memperolehi CPA > 3.00 di KUiTTHO.