Penghasilan panduan keselamatan industri bagi kegunaan bakal graduan kejuruteraan elektrik politeknik - Wan Mahmud, Wan Mahzhir (2003)
Panduan keselamatan industri merupakan satu bentuk bimbingan yang penting kepada pelajar supaya mereka dapat mengetahui dengan jelas tentang amalan dan pengurusan keselamatan keija. Dengan adanya kesedaran dan pengetahuan yang jelas tentang keselamatan keija maka sudah tentu matlamat kemalangan sifar akan mudah tercapai. Untuk perkara ini, satu penyelidikan telah dijalankan untuk menguji tahap pengetahuan pelajar tentang keselamatan industri bagi tujuan untuk menghasilkan sebuah panduan keselamatan industri. Panduan yang telah dihasilkan ini, telah dibuat penilaian mengenai isi kandungan , kebolehlaksanaan dan mesra pengguna kepada pelajar Diploma Kejuruteraan Elektrik di Polileknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah, Jitra, Kedah. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah soal selidik. Hasil analisis kajian menunjukkan bahawa nilai purata yang diperolehi daripada penilaian terhadap tahap pengetahuan pelajar adalah sederhana rendah manakala isi kandungan, kebolehlaksanaan dan mesra pengguna pula telah menunjukkan kadar setuju yang agak tinggi. Oleh itu sebagai rumusannya didapati bahawa panduan keselamatan industri yang dihasilkan ini boleh diterima pakai dan boleh membantu meningkatkan pengetahuan pelajar dalam pembelajarannya. Adalah diharapkan agar penyelidikan lanjutan dapat dilakukan terhadap panduan keselamatan industri ini agar ianya dapat dihasilkan kedalam bentuk yang lebih berkesan penggunaannya.