Decolourisation of dye solution containing azo acid orange 7 by electricity - Mohd Zin, Nur Shaylinda (2005)
Sisa berwarna daripada aktiviti industri memberi kesan kepada persekitaran dan kesihatan manusia. Pelbagai kaedah telah digunakan untuk menyahwarna sisa ini termaksuklah kaedah yang menggunakan aplikasi elektrik. Kajian ini dilaksanakan untuk menyelidik kelakuan larutan yang mengandungi bahan pewarna Azo asid oren 7 oleh elektrik. Fokus kajian ini menjurus kepada kesan penyahwarnaan oleh faktor ketumpatan arus elektirk, kepekatan pewarna dan tempoh aliran arus elektrik. Sel kimia yang mudah disediakan dengan menggunakan dua kepingan diperbuat daripada besi tulen dan besi campuran. Keberkesanan kaedah ini ditentukan melalui pengukuran peratus penyingkiran warna dan penyerapan. Peratus penyingkiran warna adalah lebih tinggi daripada peratus penyingkiran penyerapan. Semasa proses dijalankan apabila jumlah ketumpatan arus elektrik dan tempoh aliran arus elektrik semakin bertambah, penyahwarnaan turut meningkat. Berdasarkan analisis MINITAB™, ketumpatan arus elektrik, kepekatan pewarna dan tempoh aliran arus elektrik memang mempengaruhi peratus penyingkiran warna.. Kecekapan penyahwarnaan bagi kepekatan antara 100 mg/1 dan 200 mg/1 boleh ditingkatkan kepada 95% penyingkiran warna dan 88% penyingkiran penyerapan pada tempoh aliran arus elektrik 18 minit dan ketumpatan arus elektrik pada nilai 120 A/m .