Tinjauan keberkesanan dan penerimaan pelajar-pelajar tahun akhir mengenai perkhidmatan dan kaunseling kerjaya di Jabatan Perdagangan Politeknik dalam pemilihan kerja - Abd. Karim, Norshahanis (2002)
Kajian ini adalali bertujuan untuk meninjau keberkesanan dan penerimaan pelajar mengenai perkhidmatan dan kaunseling keijaya di Politeknik Malaysia dalam pemilihan kerjaya. Malah ia bertujuan untuk membantu pelajar-pelajar memilih kerja sebelum menajnatkan pengajian. Keperluan perkhidmatan kaunseling keijaya ini ditinjau dengan mengenalpasti pandangan dan maklumat -maklumat yang diberikan oleh responden mengenai perkhidmatan kaunseling kerjaya yang dijalankan di Politeknik. Tiga buah Politeknik yang terlibat ialah Politeknik Sultan Salahhuddin Abdul Aziz Shah (PSA), Shall Alain, Politeknik Seberang Perai (PSP), Pulau Pinang dan Politeknik Johor Bharu (PJB), Johor Bharu. Seramai 100 orang responden tahun akhir dari ketiga-tiga politeknik terlibat dalam kajian ini. Data yang diperolehi telah dikumpulkan, diringkas dan dianalisis menggunakan ujian statistik dalam perisian SPSS versi 10.0. Dapatan kajian dianalisis dengan menggunakan pengiraan kekerapan dan purata untuk menganalisis tahap pengetahuan dan maklumat responden. Hasil kajian yang dibuat, pelajar-pelajar yang terlibat tidak menganggap perkhidmatan kaunseling kerjaya membantu mereka untuk pemilihan kerja dan menyelesaikan masalah pelajar dalam pemilihan kerja. Secara umum didapati perkhidmatan kaunseling kerjaya yang ada di Politeknik tidak begitu berkesan untuk menangani segala masalah pelajar tahun akhir terutamanya dalam pemilihan kerja. Kajian ini mencadangkan supaya pihak-pihak kaunseling kerjaya di Politeknik mempertingkatkan lagi kualiti perkhidmatan kaunseling kerjaya yang dijalankan untuk memenuhi kehendak pelajar dan boleh dimanfaatkan untuk menempuh alam pekerjaan yang bam selepas tamat pengajian di Politeknik.