Penghasilan dan penilaian modul pemetaan minda dalam subjek Undang-undang Syarikat (P420) di politeknik - Husin @ Che Hamat, Mohd Azian (2004)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk menghasil dan menilai Modul Pemetaan Minda dalam subjek Undang-undang Syarikat (P420) di politeknik. Fokus kajian ini adalah untuk mengenalpasti aspek-aspek kebolehlaksanaan dan motivasi pelajar terhadap pembelajaran bermodul dan melihat perbezaan pencapaian antara kumpulan eksperimen iaitu pelajar yang mengikuti kaedah pembelajaran Modul Pemetaan Minda dan kumpulan kawalan pula mengikuti kaedah pembelajaran tradisional. Respondcn bagi kajian ini adalah terdiri daripada 60 orang pelajar Diploma Akauntansi, Semester 5, Politeknik Kota Bharu, Kelantan. Data dikumpul dengan menggunakan soal selidik dan menjalankan ujian formatif ke atas pelajar. Kajian ini dianalisis menggunakan perisian SPSS {Statistical Package For Social Science) bagi mendapatkan keputusan Skor Min dan Ujian t Sampel Tidak Bersandar. Hasil dapatan kajian ini menunjukkan responden bersetuju dengan semua aspek kebolehlaksanaan MPM dan motivasi belajar yang dikaji adalah baik. Dapatan kajian ini juga menunjukkan terdapat perbezaan statistik yang signifikan bagi pencapaian ujian formatif di antara kumpulan eksperimen dan kumpulan kawalan.