Keberkesanan penggunaan model dalam pengajaran dan pembelajaran lukisan geometri dan binaan bangunan mempengaruhi prestasi pelajar di sekolah menengah teknik - Abdullah, Mariam (2002)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk meninjau keberkesanan pengunaan model dalam pengajaran dan pembelajaran Lukisan Geometri dan Binaan Bangunan mempengaruhi pelajar di Sekolah Menengah Teknik. Ianya melihat kepada beberapa objektif khusus dalam menentukan keberkesanan penggunaan model dalam matapelajaran Lukisan Geometri dan Binaan Bangunan. Di antara faktor-faktor tersebut adalah dari segi minat, sikap serta kaedah pengajaran guru yang terlibat. Dalam melaksanakan kajian ini, terdapat beberapa persoalan kajian yang dilihat iaitu terhadap minat, sikap dan kaedah pengajaran yang digunakan. Instrumen yang digunakan untuk kajian ini adalah borang soal selidik dan sebuah model. Data yang diperolehi dianalisa dan dipermudahkan dalam bentuk jadual dan rajah. Kajian ini mendapati bahawa pelajar mempunyai minat dan sikap yang cukup positif terhadap Lukisan Geometri dan Binaan Bangunan. Pelajar amat tertarik pada kaedah penggunaan model dalam pengajaran dan pembelajaran Lukisan Geometri dan Binaan Bangunan. Guru perlu memainkan peranan penting dalam membantu memepertingkatkan prestasi para pelajar yang mengambil matapelajaran Lukisan Geometri dan Binaan Bangunan.ini.