Satu kajian kes mengenai permasalahan pembelajaran pelajar tingkatan 5 kursus katering di sekolah menengah teknik tanah merah: ice arah pembinaan modul air rebusan, sup, sos dan kuah - Nordin, Surina (2003)
Kajian ini dijalankan adalah untuk mengkaji pennasalahan yang diliadapi oleh para pelajar tingkatan lima di Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah, Kelantan dalam Kursus Katering. Kajian ini memfokuskan kepada masalah pemahaman yang dihadapi oleh pelajar di dalam topik Air Rebusan, Sup, Sos dan Kuah, mengenalpasti latar belakang pencapaian akademik PMR pelajar dan kaitannya dengan topik tersebut, dan ingin mengenalpasti perkaitan di antara minat, gaya pembelajaran pelajar dan juga motivasi dengan pemahaman mereka di dalam topik tersebut. Di samping itu juga pengkaji ingin mengetahui hasil penerimaan modul yang dibina. Kajian ini dijalankan ke atas 30 orang pelajar tingkatan lima di Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah, Kelantan. Instrumen kajian ini adalah melibatkan soal selidik yang mengandungi 67 soalan. Keseluruhan data kajian telah dianalisis menggunakan perisian Statiscal Package for Social Sciences (SPSS) versi 10.0 dengan membuat pengiraan Korelasi, bilangan dan peratus serta skor min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat perkaitan di antara latar belakang akademik PMR, minat, gaya pembelajaran dan motivasi dengan pemahaman pelajar dalam memahami topik Air Rebusan, Sup, Sos dan Kuah. Oleh yang demikian, pengkaji telah membina modul pembelajaran kendiri untuk menolong para pelajar bagi membantu mereka untuk lebih memahami topik tersebut.