Penghasilan manual ringkas penggunaan alat Total Station sokkia set5f dan perisian Sdr Mapping & Design untuk automasi ukur topografi - Bagu, Pitus @ Vitus (2002)
Projek ini dilaksanakan untuk menghasilkan manual ringkas penggunaan alat Total Station Sokkia SET5F dan Perisian SDR Mapping & Design dalam menghasilkan pelan topografi yang lengkap mengikut konsep field to finish. Manual telah dihasilkan dalam dua bentuk iaitu buku dan CD-ROM. Manual ini telah dinilai berdasarkan data yang diperolehi daripada 7 orang responden melalui kaedah Borang Penilaian Manual. Analisis data dilakukan menggunakan perisian SPSS versi 11.0. Hasil analisis skor min menunjukkan kesemua responden bersetuju bahawa manual dalam bentuk buku ini menarik Min ( M ) ^ ^ dan Sisihan Piawai (SD) = .535 tetapi kurang interaktif (M) = 2.29 dan (SD) = 0.488. Berbanding dengan manual dalam format CD-ROM yang mencatat nilai (M) = 3.57 dan (SD) = 0.535 semua responden bersetuju bahawa manual ini mesra pengguna dan lebih interaktif.