Sistem pemprosesan maklumat pelajar sekolah menengah teknik - Hashim, Munshi (2003)
Kajian ini adalah untuk membangunkan sistem pemprosesan maklumat pelajar di Sekolah Menengah Teknik. Tiga aspek yang dibincangkan dalam kajian ini ialah untuk memudahan penyimpanan data dan maklumat diri pelajar, memudahan penyelarasan pengurusan maklumat untuk memasukkan dan mengubali data pelajar dan mempercepat proses pencapaian maklumat berkaitan pelajar. Responden adalah kakitangan bahagian pentadbiran Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat seramai 23 orang. Penganalisaan data dilakukan dengan menggunakan perisian Microsoft Excel dan SPSS 11.0 (The statistical Package for the Social Science). Data dianalisis secara kuantitatif bagi mendapatkan nilai peratusan dan skor min. Dapatan kajian menunjukan bahawa keseluruhan responden menyokong pembangunan sistem maklumat ini. Kajian juga menunjukan responden bersetuju, bahawa sistem maklumat yang telah dibangunkan memudahkan proses penyimpanan data dan maklumat diri pelajar, memudahan penyelarasan pengurusan maklumat untuk memasukkan dan mengubah data pelajar dan mempercepat proses pencapaian maklumat berkaitan pelajar.