Ketakstabilan gelombang panjang bagi olakan mantap benard-marangoni dengan batas bawah bertebat - Aman, Fazlina (2003)
Perimilaan olakan mantap Benard-Marangoni dalam selapisan bendalir mengnfiik dengan sempadan bawah yang bertebat dan tegar serta permnkaan atasnya bebas tercangga dikaji secara analisis berdasarkan teori kestabilan linear klasik. Persamaan linear bagi model olakan diselesaikan dengan menggimakan kaedah usikan. Kami memperoleh ungkapan beranalisis bagi nombor tak berdimensi Rayleigh pada peringkat utama dan pada peringkat pertama. Penebatan lapisan bendalir di sempadan bawah mcmpengaruhi ketakstabilan gelombang panjang.