Aliran lapisan sempadan olakan bebas berlamina terhadap sfera pejal dalam bendalir likat - Md Shab, Noorzehan Fazahiyah (2004)
Model matematik bagi aliran lapisan sempadan olakan bebas berlamina terhadap sfera pejal dalam bendalir likat dengan syarat sempadan isoterma dibincangkan dalam kajian ini. Persamaan menakluk lapisan sempadan dinyahdimensikan dan kemudiannya persamaan pembezaan separa tak linear tersebut dijelmakan menggunakan jelmaan tak serupa yang sesuai. Seterusnya, persamaan-persamaan ini diselesaikan secara berangka dengan menggunakan kaedah kotak Keller. Kaedah ini adaIah suatu kaedah beza terhingga tersirat yang fleksibel dan efisien. Penyelesaian berangka yang diperoleh merangkumi ciri-ciri pemindahan haba iaitu pekali pemindahan haba setempat dan pekali geseran kulit setempat, serta profil ha- Jaju dan suhu. Didapati, pekali pemindahan haba setempat menokok, berbanding pekali geseran kulit setempat yang menyusut dengan pertambahan nilai Pro Scterusoya, profil suhu dan profil halaju meoyusut pada lapisan yang lebih jauh dari permukaan sfera. Peoyelesaian berangka diaturcarakan daIam perisian Matlab 5.3.