Kajian kebolehlaksanaan CD-ROM interaktif bagi subjek Hidraulik (BTA 2063) topik Aliran Seragam Dalam Saluran Terbuka di KUITTHO - Abdul Razak, Muhammad Razuan (2004)
Penggunaan alat bahan bantu mengajar (ABBM) dalam bilik darjah adalah penting untuk proses pengajaran dan pembelajaran. Dengan peningkatan teknologi masa kini, penggunaan CD-rom multimedia di dalam proses pengajaran dan pembeIajaran menjadi semakin penting. Kajian yang dijalankan adalah untuk menilai kebolehlaksanaan pakej pembelajaran interaktifbagi topik Aliran Seragam Dalam Saluran Terbuka dalam subjek Hidraulik dan dibangunkan dengan menggunakan Macromedia Authoware 6.5. Pakej pembeIajaran ini diedarkan kepada peIajar mekanikal tahun dua di KUiTTHO. Kajian adalah bertujuan mengenalpasti kebolehlaksanaan pakej pembeIajaran dari segi isi kandungan, persembahan dan strategi pembelajaran. Hasil dapatan soal seIidik menunjukkan majoriti pelajar bersetuju dengan isi kandungan (skor min-3.95), persembahan (skor min=3.82) dan strategi pembelajaran (skor min=4.07).