Examination timetabling usinggenetic algorithm case study: KUiTTHO - Mohd Salikon, Mohd Zaki (2005)
Algoritma Genetik merupakan salah satu kaedah vang popular dalam penyelesaian pengoptimuman. Ia tclah diiplementasikan dalam pclbagai aplikasi sepcrti pcnjadualan. Aliran AG menggunakan proses pemilihan, pcrsilangan dan mutasi terhadap populasi dari kromosom. Kertas ini membincangkan teknik yang berkesan menggunakan Algoritma Genetik untuk aplikasi pcnjadualan. Masalah jadual peperiksaan adalah satu daripada aplikasi dalam pcnjadualan. Pada satu aspek, ia bertujuan untuk mengatur slot masa pelajar yang ingin menduduki peperiksaan. Faktor ini penting bagi melicinkan peijalanan peperiksaan agar tiada pelajar yang menduduki lebih dari satu peperiksaan dalam slot masa yang sama. Di samping itu. beban subjek juga ditentukan kepada kurang dari tiga peperiksaan sccara bcrturutan. Permasalahan penjadualan peperiksaan di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO) diperkenalkan dan prototaip sistem telah dibangunkan menggunakan bahasa pengaturcaraan Java. Prototaip yang dicadangkan mcmpunyai pelbagai penyelesaian yang munasabah terhadap pengguna.