Garis panduan keselamatan dan kesihatan pekerja di tapak bina bagi kontraktor binaan - Md Piah, Mohd Fauzi (2003)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti satu garis panduan keselamatan dan kesihatan di tapak bina bagi kontraktor binaan dan mengenalpasti persepsi penggunaan garis panduan keselamatan dan kesihatan ke atas para pekeIja dan . kontraktor binaan. Seramai 50 orang pekeIja binaan di sekitar daerah Batu Pahat dan Kluang dijadikan sampel kajian. Pemilihan sampel adalah secara rawak mudah. Borang soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian dan kemudiannya dianalisis dengan menggunakan SPSS (Statistical Package For Social Sciences). Data-data yang diperolebi daripada borang soal selidik dianalisis dalam bentuk min dan sisihan piawai. Keputusan dibentangkan dalam bentukjadual. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaaan garis panduan keselamatan dan kesihatan di tapak bin a bagi pekeIja binaan dapat mengurangkan kadar kemalangan di tapak bina. Akhir sekali, didapati satu kaj ian tentang penyediaan modul untuk program keselamatan (safety training programme) khusus kepada pelajar yang mengikuti pengajian kejuruteraan awam wajar dijalankan.