Penghasilan perisian P&P berasaskan CD-ROM interaktif bagi topik Unjuran Stereografik dalam mata pelajaran Geologi Kejuruteraan (BKA 3023), di KUiTTHO - Usoff, Mohd Yuzha (2004)
Perkembangan era teknologi maklumat dan komunikasi telah melibatkan penggunaan komputer sebagai aIat yang berpotensi untuk meningkatkan proses P&P. Penghasilan bahan pembelajaran berasaskan CD-ROM interaktifmerupakan salah satu komponen yang mampu meyumbang ke arah peningkatan kualiti pembelajaran sedia ada. Tujuan kajian ini dijaIankan adaIah untuk mencapai objektifutama iaitu membina peri sian yang dapat menyediakan satu suasana pembelajaran yang berasaskan kepada CD-ROM interaktif dan seterusnya mengenaI pasti sama ada isi kandungan peri sian, aplikasi strategi P&P dan elemen multimedia perisian memenuhi keperluan pelajar. Seramai 35 orang responden terdiri daripada pelajar Ijazah SlIljana Muda Kejurutaraan Awam, KUiTTHO telah dipilih untuk menjawab soaI selidik kajian keperluan pembangunan produk dan 3 orang responden dipilih bagi tujuan penilaian perisian usa 1.0 yang dibangunkan ini. Maklum baIas yang diperolehi melaIui edaran borang soaI selidik telah dianaIisis secara statistik dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) Versi 11.5. Manakala anaIisis untuk penilaian perisian melalui ulasan, pendapat dan komen responden telah didokumentasikan di daIam penulisan ini.Hasil daripadaanalisis yang telah dibuat didapati perisian yang dihasilkan memenuhi kehendak pengguna dan bersesuaian dengan suasana pembelajaran yang berasaskan interaktiviti CD-ROM.