Penggunaan modul kejuruteraan jalan raya dalam pengajaran dan pembelajaran : satu kajian di Politeknik Ungku Omar - Md Yusof, Khairul Azman (2002)
Kajian yang dijalankan adalah lUltuk menguji modul pengajaran dan pembelajaran bagi mata pe1ajaran Kejuruteraan Jalan Raya. Kajian ini adalah bertujuan lUltuk memperkenalkan rekabentuk modul mengikut kesesuaian dalam proses pengajaran dan pembelajaran, mengenalpasti modul pengajaran dan pembelajaran yang dibina bersifat mesra pengglIDa dan kebolehlaksanaan dalam proses pengajaran dan pembelajaran di Politeknik. Kajian yang dijalankan ini adalah modul pengajaran dan pembe1ajaran itu sendiri dan borang soal selidik. Kajian ini mengglUlakan perisian Statistical Package For Sosial Science (SPSS) lUltuk menganalisis data. Hasil kajian menlUljukkan bahawa modul yang dibina memplUlyai sifat kebolehlaksaan, mesra pengglIDa dan memplUlyai rekabentuk yang bersesuaian dalam pengajaran dan pembelajaran. Diharap modul pengajaran dan pembelajaran yang diperkenalkan ini dapat membantu para pensyarah dalam proses menyampaikan ilmu dengan lebih efektif, mempelbagaikan teknik atau kaedah dalam pembe1ajaran, mencetuskan idea barn lUltuk menghasilkan alat bantu mengajar yang lebih canggih dan efektif serta dapat meningkatkan martabat profesion pensyarah di Politeknik.