Pembangunan interaktif cd-rom untuk subjek global positioning system (GPS) di KUiTTHO - Rashed, Abdul Ghani (2004)
Kajian ini adalah berkaitan dengan keperluan terhadap Pembangunan Interaktif CD-ROM untuk SUbjek Global Positioning System (GPS) bagi kegunaan pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran (P&P). Objektifutama kajian ini ialah untuk mengetahui keperluan terhadap pembangunan interaktif CD-ROM kepada pelajar dengan mengambil kira empat aspek keperluan interaktifCD-ROM iaitu aspek keperluan pembelajaran interaktifCD-ROM, aspek memudahkan proses pembelajaran, aspek menarik minat pelajar mengikuti pembe1ajaran dan aspek perkembangan pengetahuan pelajar. Responden kajian ini terdiri daripada 45 orang pelajar Tahun Akhir Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO). Data dikumpulkan menggunakan borang soal selidik dan dianalisis menggunakan peri sian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 11.0 untuk mendapatkan skor min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pembangunan interaktif CD-ROM merupakan satu keperluan kepada pelajar kerana ia memudahkan proses pembelajaran, dapat menarik minat pelajar dan mengembangkan pengetahuan pelajar mengenai bidang GPS.