Pandangan terhadap keberkesanan latihan industri: tinjauan ke atas Pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan Awam di KUiTTHO - Mohd Zayadi, Syahira (2002)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti kesan positifLatihan Industri kepada pelajar dalam aspek etika dan keyakinan diri,hubungkait antara teori yang di pelajari dalam situasi kerja yang sebenar dan meninjau tugas sebenamya di laksanakan semasa pelajar menjalani Latihan Industri. Sampel kajian terdiri dari 44 orang pelajar SaIjana Muda Kejuruteraan Awam yang telah menjalani Latihan Industri. Data di kumpul melalui kaedah soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS. Dapatan kajian menunjukkan bahawa Latihan Industri memberikan kesan pcsitifkepada pelajar dalam aspek etika dan keyakinan diri. Walau bagaimanapun terdapat perbezaan antara teori yang di pelajari dengan amalan keIja yang sebenar. Bagi meningkatkan mutu Latihan Industri garis panduan yang terperinci perlu di sediakan