Pembangunan kit peralatan keselamatan di bengkel pemesinan, Kolej Unversiti Teknologi Tun Hussein Onn - Ibrahim, Suhidi Al-Zahar (2002)
Dalam era perkembangan teknologi, keselamatan diri dan keselamatan peralatan amat penting dalam menjalani kerja-kerja harian. Penggunaan peralatan keselamatan yang baik dapat menjamin keselamatan diri. Dalam kajian ini ditekankan kepada peralatan keselamatan dan cara menjaganya. Kajian ini dijalankan untuk Bengkel Pemesinan di KUiTTHO. Produk yang dihasilkan merupakan Proses Perekodan dan Pengurusan, Kit Keselamatan, Prosedur Pembinaan Kit Keselamatan dan Buku Panduan Penggunaan Kit Keselamatan. Prosedur pertama untuk membina Kit Keselamatan ini ialah membuat prototaip dalam bentuk Model 3D menggunakan perisian AutoCad 2000. Prototaip Kit Keselamatan yang dihasilkan merupakan peningkatan daripada Kit Keselamatan yang ada di Bengkel Pemesinan. Kajian ini berbentuk diskriptif, di mana data yang dianalisis adalah diperolehi daripada soal selidik yang diedarkan kepada pengguna bengkel tersebut. Seramai 100 orang responden terdiri daripada 98 pelajar dan 2 juruteknik diambil untuk mendapatkan data projek. Data ini diproses menggunakan Perisian SPSS dan dianalisis menggunakan Perisian Excel berdasarkan peratusan tertinggi. Ia dianalisis berdasarkan skala likert (1-5) dan dinilai mengikut kategorikategori berdasarkan peratus setuju. Berdasarkan analisis, rekabentuk Kit Keselamatan dipilih. Dapatan kajian didapati Kit Keselamatan ini boleh digunakan tetapi perlu dibuat pengubahsuaian kerana tidak dapat bertahan untukjangkamasa yang lama. Daripada ujilari keberkesanan penggunaannya, sebahagian besar pelajar dan juruteknik bersikap positif dalam menggunakannya.