Sejauh mana komitmen pihak industri terhadap program latihan industri pelajar KUiTTHO - Mohamad Noor, Siti Salwa (2003)
Program latihan industri merupakan satu komponen penting dalam pendidikan teknik dan vokasional bagi melahirkan tenaga kerja mahir dan separuh mahir yang terlatih dan berwibawa. Kajian Sejauh Mana Komitmen Pihak Industri Terhadap Program Latihan Industri Pelajar KUiTTHO adalah bertujuan untuk meninjau sejauh mana kerjasama dan komitmen yang diberikan oleh pihak industri terhadap program latiban industri pelajar KUiTTHO. Ini kerana tanpa komitmen dan kerjasama dari pihak industri program latihan industri tidak akan mencapai matlamatnya. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini ialah borang soal selidik yang diedarkan kepada 4 buah kilang iaitu Fujitsu Component (M) Sdn. Bhd., Sharp Manufacturing Corporation (M) Sdn. Bhd., Matromatic Handling Systems (M) Sdn. Bhd. dan B.P Plastics Sdn. Bhd. dan 80 orang pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik (Pengalatan dan Kawalan) yang telah menjalani Latihan Industri. Perisian SPSS digunakan dalam pemprosesan dan penganalisaan data bagi memperolehi kekerapan dan skor min. Hasil kajian ini mendapati bahawa komitmen yang diberikan oleh pihak industri adalah tinggi. Namun begitu terdapat beberapa aspek yang perlu diberi perhatian terutamanya dari segi kemudahan kepada pelajar dan komitmen pelajar terhadap program latihan industri itu sendiri