Sistem pengendalian makmal teknologi kejuruteraan mekanikal: satu kajian kes di makmal teknologi kimpal - Mat Ghani, Ruzila (2003)
Kajian ini dijalankan untuk mengetahui persepsi pelajar terhadap pengendalian kelengkapan peralatan serta persekitaran, eiri-eiri pedaksanaan dan tahap ketrampilan pelajar dalam kerja amali kimpal di Makmal Teknologi Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiTTHO). Sampel kajian terdiri daripada Pelajar Tahun Tiga Sarjana Muda Kejuruteraan yang telah menjalani Latihan Kimpalan di Makmal Teknologi Kimpal. Soal selidik dan temuramah digunakan untuk mendapatkan maklumat.kajian. Data-data dianalisis dengan menggunakan Statistical Package For The Social Science Version 11 (SPSS 11) dan dipersembahkan dalam bentuk peratusan dan skor min. Dapatan kajian menunjukkan pengendalian Makmal Teknologi Kimpal kurang berkesan di mana skor min bagi pengendalian kelengkapan dan persekitaran adalah 1.52, Manakala skor min eiri-eiri pedaksanaan kerja amali ialah 3.72 dan skor min tahap ketrampilan pelajar ialah 2.25. Hasil daripada dapatan ini, pengkaji meneadangkan satu Manual Pengendalian Kerja Kimpal bagi mengatasi kelemahan di atas.