Satu analisis buku panduan wanita cemerlang dalam kerjaya berdasarkan pandangan staf wanita bidang perhotelan dan pendidikan (teknik dan vokasional) mengenai "siling kaca": satu tinjauan di Batu Pahat - Che Ahmad, Norazliana (2003)
Kepentingan wanita dalam perekonomian negara tidak boleh dinafikan lagi sehingga ada wanita yang telah menjadi menteri. Namun, perkembangan keljaya wanita agak terganggu akibat pengamalan "siling kaca". Setelah dikenalpasti faktor-faktor penyumbang gejala itu, satu kajian telah dilaksanakan sebagai satu analisis terhadap Buku Panduan Wanita Cemerlang Dalam Keljaya (BPWCDK) agar dapat membantu mengurangkan masalah pengamalan "siling kaca" berdasarkan pandangan daripada staf wanita dalam bidang perhotelan dan pendidikan (teknik dan vokasional) di Batu Pahat. Aspek-aspek yang telah dikaji merangkumi tahap pengamalan "siling kaca" terhadap stafwanita dalam bidang perhotelan dan pendidikan (teknik dan vokasional) tahap keberkesanan BPWCDK dalam membantu mengurangkan masalah pengamalan "siling kaca", tahap kebolehgunaan BPWCDK dalam membantu wanita memajukan keljaya dan tahap implikasi BPWCDK terhadap responden. Kajian ini dilakukan secara deskriptifmelalui dua kaedah kajian, iaitu soal-selidik dan temubual. Satu set soalselidik dan tiga soalan temubual yang dibina telah diedarkan kepada 44 orang responden, termasuk dua orang responden temubual yang telah pengkaji pilih secara rawak dari kalangan staf wanita dalam kajian. Penganalisaan ke atas perolehan data mentah dilakukan dengan perisian SPSS (Statistical Packages for Social Science) versi 11.0 untuk frekuensi dan nilai min bagi menepati objektifkajian. Hasil kajian telah menunjukkan tahap keberkesanan, kebolehgunaan dan implikasi BPWCDK dalam membantu perkembangan keljaya wanita adalah tinggi (skor min = 3.96,4.06 dan 3.94 masing-masing). Ini menunjukkan bahawa BPWCDK yang dibina dapat membantu mengurangkan masalah pengamalan "siling kaca" di Batu Pahat. Tambahan pula, tahap pengamalan "siling kaca" di Batu Pahat sudah berada di tahap sederhana (3.62). Di akhir kajian ini, pengkaji telah mengemukakan beberapa cadangan yang diharap boleh membantu memperbaiki mutu dan kualiti BPWCDK itu.