Pembinaan skala dan penentuan tahap pemikiran visual bagi pelajar tingkatan lima menggunakan set modul soalan visual matematik berkaitan trigonometri dan bulatan - Misduki, Norazizah (2002)
Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk mengetahui tahap pemikiran visual pelajar tingkatan lima dalam mata pelajaran Matematik (Trigonometri dan Bulatan). Seramai 33 orang pelajar telah dipilih sebagai responden dalam kajian ini. Kaedah pengumpulan data yang digunakan adalah melalui ujian menggunakan modul soalan visual matematik dan temubual berstruktur. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan kaedah peratusan skor bagi setiap responden. Penentuan tahap pemikiran visual terbahagi kepada 4 tahap iaitu cemerlang, baik, sederhana dan lemah. Dapatan kajian mendapati bahawa tahap pemikiran visual majoriti pelajar masih berada dalam kategori sederhana. Beberapa cadangan dikemukakan untukmenjadi panduan untuk kajian selanjutnya.