Pembangunan perisian pengelasan kumpulan darah menggunakan perisian visual basic - Nasir, Noor Hazira (2008)
Darah manusia adalah berbeza bagi setiap individu. Terdapat empat jenis kumpulan darah manusia iaitu A, B, AB dan O. Setiap jenis darah ini boleh dikelaskan kepada faktor Rh positif (+) ataupun Rh negatif (-). Apabila pemindahan darah diperlukan, jenis darah pend erma perlulah bersesuaian dengan jenis darah penderma. Jika tidak disahkan kesesuaiannya. badan penerima darah boleh membentuk satu komplikasi dan boleh menyebabkan kematian. Oleh itu, adalah penting untuk menentukan jenis darah penderma sebelum melakukan proses pemindahan darah. Dalam projek ini, satu perisian untuk menentukan jenis darah dibangunkan dengan menggunakan Visual Basic. Pembangunan perisian ini adalah berdasarkan kepada konsep pemprosesan imej. Imej sel darah akan diambil dengan menggunakan kal11era digital dan kemudiannya di masukkan dalam perisian Visual Basic. Sistem perisian ini akan mengira piksel warn a pada imej sel darah untuk menentukan kUl11pulan darah berdasarkan pada nilai jumlah piksel warn a yang terbentuk. Pengelasan kumpulan darah dan maklumat yang diperolehi akan disimpan untuk kegunaan pada mas a akan datang. Pembangunan sistem ini adalah mesra pengguna dan dapat mel11bantu tug as doktor mahupun jururawat untuk menjalankan ujian darah dengan lebih efisien dan efektif.