Penguasaan matematik memberi input terhadap pencapaian akademik: satu tinjauan di kalangan pelajar tahun 1 diploma kejuruteraan mekanikal KUiTTHO - Ishak, Majdi @ Abdul Hadi (2001)
Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungkait di antara penguasaan Matematik SPM dengan pencapaian akademik di kalangan pelajar Tahun 1 Diploma Kejuruteraan Mekanikal di KUiTTBO. Seramai 96 orang pelajar telah dipilih sebagai sampel untuk kajian ini. Maklumat senarai subjek yang ditawarkan untuk Tahun 1 Diploma Kejuruteraan Mekanikal, keputusan Matematik SPM sampel dan keputusan subjeksubjek yang diambil sepanjang Tahun 1 diperolehi daripada Unit Kemasukan dan Rekod Pelajar dan Pusat Komputer KUiTTBO. Data-data dianalisa dengan menggunakan pakej perisian SPSS (Statistical Packages for Social Sciences) versi ] 0 bagi mendapatkan nilai taburan, peratusan dan kolerasi Pearson. Basil kajian dipersembahkan dalam bentuk jadual, carta dan rajah. Basil kajian menunjukkan bahawa penguasaan Matematik di peringkat SPM mempengaruhi keputusan pelajar untuk subjek-subjek teras kursus ini. Beberapa cadangan dikemukakan untuk menjadi panduan untuk kajian selanjutnya