Amalan keselamatan bengkel di KUiTTHO: satu kajian kes terhadap sikap Pelajar Kursus Sarjana Muda Kejuruteraan Awam - Jamaludin, Juhaide Zamani (2001)
Keselamatan merupakan salah satu faktor yang terpenting dalam kehidupan manusia. Sikap cuai terhadap amalan kesihatan boleh mengakibatkan terjadinya kemalangan. Kajian ini bertujuan untuk meninjau dan mengetahui sejauh manakah sikap, kefahaman serta kepekaan pelajar terhadap kepentingan amalan keselamatan dalam bengke1. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan deskriptif dengan menggunakan borang soal selidik. Sampel terdiri dari 50 orang pelajar Kejuruteraan Awam, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn (KUiITHO) diperolehi secara rawak mudah. Di akhir kajian ini, beberapa cadangan difikirkan sesuai telah dikemukakan untuk membantu mempertingkatkan lagi amalan keselamatan di dalam bengkel. Daripada analisis yang telah dijalankan terhadap empat elemen penting yang mempengaruhi amalan keselamatan bengkel telah memberikan respon yang positif. Ini adalah kerana secara puratanya sebanyak 58.3 peratus respond en bersetuju dengan keputusan yang telah diberikan. Oleh itu, kepentingan amalan keselamatan bengkel dapat dipertingkatkan \agi dengan adanya kerjasama an tara pensyarah dan pelajar pada masa akan datang.