Incompressible flow simulation using S.I.M.P.L.E method on parallel computer - Manshoor, Bukhari (2005)
Komputer selari merupakan gabungan beberapa pemproses yang bertujuan meningkatkan keupayaan se~ebt,iah sistem komputer dalam melaksanakafi sesuatu pengatucaraan. Dalam projek ini, sistem komputer seiad yang digu[)akan dikenali selJagaf sistem komputer serari berkelompok. Kelebihan menggunakan sistem ,komputer selari berkelo,mpok ini ialah ia mampu bergerak-sendiri sebagai komputer sesiri jika tidak beropera~i sebagai komputer s~laci. Peri sian komputer selari yang boleh digunakan sebagai sistem operasi kepada sistem komputer selari berkeIompok ini termasuklah uNIX, Window NT atau Linux. Projek ini rnemberikan penumpuan dalam penggumian sistem kotnputer seIari berkelompok rnenggunakan perisian PVM untuk rnenyelesaikan persamaan Navier-Stoke dalam membuat simulasi dua dimensi aliran tidak boleh mampa~ dalam ruang segiempat. Kaedah yang digunakan adalah berasaskan algorfuna SIMPLE dan algoritrna SIMPLE yang {elah diubahsuai dengan men,.ggunakan kaedah pel'tIbahagian domain dan kaedah pembahagian fungsi. Ketepatan kedua-dua kaedah tersebut telah dibandiflgkan dengan keputusan piawai yang berkaitan dengan rnasalah aliran dua dimensi dalam ruang segiempat. Keupayaan kedua-dua kaedah tersebut dari segi rnasa perlaksanaan, kecepatan dan keberkesanan juga telalLJ!iperoIehi dan didapati penggunaan komputer selari telah rnemberikan prestasi yang Iebih baik dalam menyelesaikan masalah persamaan Navier-Stoke tersebut. Dengan kaedah pembahagian domain, didapati masa perla1>.Sanaan daPJIt £il)urangkan sebanyak 700/6-' rnanakala dengan menggunakan kaedah pembah~gf~ri fungsi, masa perlaksanaan dapat dikurangkan sebanyak 25 % berbartding dengan menggunakan komputer sesiri.