Penghasilan modul teori perancangan berbentuk cd-rom lnteraktif - Md. Atan, Aliza (2004)
Teknologi maklumat dan komunikasi (rCT) memainkan peranan yang penting dalam era globalisasi. Perkembangan rCT telah memberi perubahan dalam semua sektor termasuk sektor pendidikan. Berikutan dengan itu proses pengajaran dan pembelajaran dirancang supaya berlaku dalam persekitaran yang kondusifyang mengoptimumkan penggunaan rCT, untuk tujuan itu CD-ROM interaktif dihasilkan bagi membantu memudahkan pelajar dan pensyarah dalam matapelajaran Teori Perancangan agar dapat mengikuti pelajaran tersebut secara efektif Seramai 33 orang yang terdiri daripada pelajar semester 1 Sijil Perancangan Bandar Dan Wilayah, di Politeknik Sultan Abdul Halim Muadzam Shah yang mengambil mata pelajaran Teori Perancangan terIibat sebagai responden. Statistik Deskriptif digunakan dalam mengumpul dan menganalisis data dengan menggunakan perisian SPss for windows. Secara keseluruhannya dari hasil kajian, menunjukan pelajar memberi maklum balas yang positifterhadap modul pembelajaran kendiri Teori Perancangan berbentuk CD-ROM interaktif ini. Dari hasil kajian didapati juga kebanyakan pelajar lebih berminat menggunakan media yang pelbagai seperti teks, audio dan visual. Walau bagaimanapun masih terdapat beberapa aspek yang perIu diperbaiki untuk memantapkan modul pembelajaran kendiri ini. Bagi menyokong perkembangan dan penggunaan teknologi maklumat dalam pendidikan keIjasama daripada pelbagai pihak seperti Kementerian Pendidikan Dan Politeknik sendiri diperlukan terutama dari segi kemudahan komputer, kursus penggunaan perisian dan sebagainya. Ini adalah penting bagi melahirkan graduan yang berkualiti dan mempunyai pengetahuan yang meluas dalam bidang teknologi pada masa akan datang.