Kekangan dalam pendidikan pelajar dewasa : kajian ke atas pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional di KUiTTHO - Ahmad, Abdul Wahab (2002)
Kajian ini adalah usaha untuk mengenalpasti kekangan-kekangan yang dihadapi oleh pelajar Satjana Pendidikan Teknik dan Vokasional di KUiTTHO. Aspek penting yang menjadi kekangan dalam pendidikan pelajar tersebut terbahagi kepada tiga aspek utama iaitu kekangan institusi, situasi dan psikolo!:,ri. Selain daripada itu aspek perbezaan yang sif,1J1ifikan di an tara min faktor yang menjadi kekangan an tara pelajar le1aki dan perempuan turut dikaji. Pe1ajar Satjana Pendidikan Teknik dan Vokasional yang berumur 22 tahun ke atas masih baru menikmati kehidupan bekerja, namun disebabkan keinginan menimba ilmu pengetahuan telah mendorong mereka kembali menuntut ilmu. Hasil dapatan kajian menunjukkan hampir keseluruhan fak'1or yang dikaji tidak menjadi kekangan dalam pendidikan pelajar dewasa. Selain itu tidak wujud perbezaan pendapat yang ketara terhadap kekangan dalam pendidikan dewasa antara pelajar lelaki dan perempuan. Namun begitu terdapat beberapa dapatan kajian menunjukkan wujud kekangan dalam pendidikan pelajar dewasa. Kekangan tersebut adalah berkaitan dengan kos pengajian dan pembiayaan yang tinggi. Adalah diharapkan pihak yang bertanggungjawab menyelesaikan masalah tersebut.