Pembelajaran makmal prinsip elektrik berbantukan webCD di Politeknik Dungun Terengganu - Mustaffa, Siti Salamah (2002)
Kajian ini dikhaskan untuk meninjau persepsi pelajar-pelajar politeknik terhadap pengaplikasian WebCD dalam peningkatan keija makmal. Teknologi pengajaran berasaskan multimedia boleh memperbaiki dan memotivasikan pelajar dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti kepentingan aplikasi multimedia dalam keija makmal, membangunkan WebCD sebagai satu mekanisme tambahan dalam keija makmal, mengenal pasti kesesuaian pengaplikasian WebCD di politeknik dan mengenal pasti sebarang masalah berkaitan dengan penggunaan WebCD. Kajian kes ini menggunakan kaedah kuantitatif dalam menganalisis WebCD dan soal selidik yang dibangunkan oleh penyelidik, terhadap satu sampel kajian melibatkan 60 orang pelajar di sebuah politeknik. Penganalisisan data menggunakan perisian SPSS versi 10 telah menunjukkan bahawa para pelajar 'telah bersetuju' dengan pengaplikasian WebCD, adalah berguna sebagai satu mekanisme tambahan dalam keija makmal. Cadangan turut dikemukakan oleh responden berhubungkait kos, kreativiti dalam reka bentuk produk dan isi kandungan yang terkini. Oleh itu, sebagai kesimpulannya, WebCD didapati sesuai dibangunkan sebagai satu inisiatif dalam meningkatkan objektif keija makmal.