Pembangunan modul pembelajaran kendiri Matematik, MPKM Algebra dikalangan pelajar Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat - Abdul Kadir, Siti Balqis (2003)
Kajian ini adalah berkenaan dengan pembangunan dan penilaian sebuah modul bagi memenuhi keperluan pelajar. Modul yang dihasilkan adalah berdasarkan kaedah pembelajaran kendiri dan menggunakan subjek Matematik sebagai isi kandungannya. Pengkhususan diberikan kepada topik Algebra kerana ianya merupakan teras kepada bidang Matematik. Oleh yang demikian, modul yang dibangunkan ini lebih berkonsepkan kepada Modul Pembelajaran Kendiri Matematik, MPKM Algebra. Pendekatan yang digunakan bagi merekabentuk modul ini adalah berdasarkan kepada tinjauan yang melibatkan penilaian modul yang dibina. Penilaian ini melibatkan sampel pelajar Kejuruteraan Awam dari Sekolah Menengah Teknik Batu Pahat. Mereka telah diminta untuk menilai isi, sifat mesra pengguna dan kebolehlaksanaan modul tersebut bagi memenuhi keperluan pelajar. Keputusan skor tnin menunjukkan isi kandungan, sifat mesra pengguna dan kebolehlaksanaan modul ini dapat memenuhi keperluan pengguna di dalam subjek Matematik Moden.