Proses maklumbalas permasalahan menganjurkan kursus dalam pendidikan berterusan jangka pendek teknik dan vokasional - Mashudi, Nurul Huda (2004)
Kajian ini adalah usaha untuk mengetahui apakah permasalahan yang berlaku dalam menganjurkan pendidikan berterusan kursus jangkapendek teknik dan vokasional yang dihadapi oleh pensyarah dan staf di Pusat Giat Mara, Institut Kemahiran Mara dan Institut Latihan Perindustrian di negeri Pahang. Aspek penting dalam permasalahan tersebut terbahagi kepada 5 aspek utama iaitu pemilihan kursus, promosi, kemudahan peserta, merekabentuk modul dan perlaksanaan kursus tersebut. Seramai 50 orang pensyarah dalam bidang teknikal dan staf telah dipilih sebagai responden. Pemilihan responden dibuat mengikut kaedah sampelan tidak rawak jenis sampelan bertujuan. Instrumen kajian yang digunakan adalah borang soal selidik yang dibahagikan kepada lima bahagian. Data-data yang diperolehi daripada borang soalselidk dianalisa dalam bentuk min, sisihan piawai dan peratus dengan menggunakan SPSS (Statistical Packages For Social Science) versi 11.0. Keputusan kajian dibentangkan dalam bentuk jadual dan rajah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapatnya masalah yang timbul dalam menganjurkan kursus jangkapendek pendidikan teknik dan vokasional