Kepentingan pengetahuan dan kemahiran tentang penggunaan alat sistem keselamatan kebakaran di Makmal Kejuruteraan Awam KUiTTHO - Tang, Hing Kwong (2002)
Kebakaran merupakan satu kemalangan yang mudah berlaku di mana-mana sahaja pada bila-bila masa. Ia merupakan sebahagian masalah yang sukar dibendung sungguhpun pelbagai usaha dan peraturan dikenakan. Menurut teori Standard Temperature Curve, masa yang sesuai memadarnkan sesuatu kebakaran adalah di antara 1 hingga 4 minit pertarna. Narnun demikian jangka masa yang kritikal ini adalah arnat sukar bagi Jabatan Bomba dan Penyelarnat untuk sarnpai ke tempat kebakaran. Oleh itu, penghuni bangunan perlu memainkan peranan untuk memadarn api. Tetapi wujud persoalannya di sini adakahjuruteknik makmal dan pelajar-pelajar mempunyai kemahiran memadarn api. Kajian ini dijalankan bertujuan untuk mengenal pasti aspek sikap dan tanggungjawab juruteknik makmal terhadap keselarnatan kebakaran dan kerja pemeriksaan sistem pencegahan kebakaran. Selain itu, penyelidik cuba ingin mengenal pasti sarna ada pelajar mempunyai kemahiran untuk menghadapi kebakaran atau tidak. Malahan penyelidikjuga in gin mengetahui sarna ada Pasukan Cegah Kebakaran Sukarela perlu ditubuhkan di KUiTTHO atau tidak. Hasil daripada kajian yang dijalankan atau maklum balas yang diterima dari responden didapati bahawa sikap juruteknik makmal terhadap keselarnatan kebakaran dan kemahiran pelajar menggunakan alat pemadarn api adalah pada tahap yang memuaskan. Tetapi bagi kerja penyelarnat dan kerja pemeriksaan sistem pencegahan kebakaran adalah kurang memuaskan. Oleh itu, didapati majoriti responden bersetuju bahawa Pasukan Cegah Kebakaran Sukarela perlu ditubuhkan di KUiTTHO untuk menjaga keselarnatan harta benda dan nyawa penghuni di sepanjang masa.