Meneliti perlaksanaan amalan keselamatan di bengkel pendawaian elektrik di Politeknik Kuching, Sarawak - Libau, Charles Muling (2002)
Amalan keselamatan adalah salah satu aspek yang perlu dititikberatkan di bengkel. Kajian ini bertujuan untuk meneliti perlaksanaan amalan keselamatan di bengkel pendawaian elektrik yang menumpukan kepada perlaksanaan prosedur keIja amali oleh pensyarah dan pelajar, pengurusan bengkel yang berkesan (peralatan dan persekitaran) dan latihan kecemasan. Responden kajian ini terdiri daripada 30 orang pelajar Semester 1, Jabatan Kejuruteraan Elektrik di Politeknik Kuching Sarawak. Kesemua responden ini mengikuti mata pelajaran pendawaian elektrik. Soal selidik digunakan untuk mengumpul data yang dikehendaki. Kesemua data dianalisis dalam bentuk peratusan dengan menggunakan perisian Microsoft Excel. Dapatan kajian menunjukkan prosedur keselamatan keIja amali amali, pengurusan bengkel (peralatan dan perseldtaran) dan perlaksanaan latihan kecemasan dalam keadaan baik kecuali item latihan kecemasan beIjadual yang perlu diambil tindakan lanjutan.