Penghasilan buku panduan keselamatan di makmal teknologi pembinaan (kerja bata), KUiTTHO - Mustapa, Rozilaili (2003)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk melihat sejauh mana pelajar mengamalkan cara keIja yang selamat di Makmal Teknologi Pembinaan (KeIja l3ata), Kolej Universiti Teknologi Tun Hussien Onn (KUiTTHO) dan sejauh mana tahap pengetahuan pelajar mengenai keselamatan di dalam makmal sarna ada ia memenuhi kehendak keselamatan seperti yang telah ditetapkan. Selain dari itu, kajian ini juga dibuat untuk menghasilkan Buku Panduan Keselamatan untuk Makmal Teknologi Pembinaan (Kerja Bata). Instrumen yang digunakan untuk kajian ini adalah tinjauan dan soal selidik. Responden bagi kajian ini adalah pelajar Diploma Kejuruteraan Awam yang sedang menjalankan latihan amali di makmal ini. Basil dari kajian ini mendapati bahawa pelajar mematuhi peraturan di dalam makrnal dan mereka juga menyedari bahawa kefahaman dan pengetahuan mengenai keselamatan memberi kesan terhadap amalan keselamatan di dalam makma1. Memandangkan Makmal Teknologi Pembinaan (Kerja Bata) scbelum ini lidak mcmpunyai buku panduan kcsclamatan makmal yang khusus, maka dcngan tcrhasilnya Buku Panduan Kcsclamalan Makmal ini, pclajar dapal mcnjadikannya panduan supaya budaya kcrja selamat dapat di amalkan di makmal ini.