Penghasilan manual prosedur kerja amali perpaipan, Jabatan Pendidlkan Teknik Dan Vokasional, Fakulti Teknologi Kejuruteraan, KUiTTHO - Zulkifli, Hasliza (2004)
Kajian ini bertajuk "Penghasilan Manual Prosedur Kerja Amali Perpaipan, Jabatan Pendidikan Teknik & Vokasional, Fakulti Teknologi Kejuruteraan, Kolej Universiti Teknologi Tun Hussein Onn". Sehubungan dengan kekurangan dari segi penyediaan prosedur at au langkah kerja di dalam manual kerja amali yang sedia ada, kajian ini dijalankan bertujuan untuk menghasilkan manual yang lebih lengkap dengan menggunakan pendekatan grafik. Penghasilan manual ini adalah berkonsepkan mesra pengguna. Untuk mengetahui kebolehgunaan Manual Prosedur Kerja Amali (MPKA) yang dihasilkan dan untuk menjawab persoalan kajian yang dibina, pengkaji memilih seramai 30 orang responden yang terdiri daripada pelajar tahun 2 Ijazah Sarjana Muda (Pendidikan Teknik dan Vokasional) yang sedang menjalani kerja amaIi di Makmal Tenologi Perpaipan untuk mata pelajaran BTT 2824: ElektifTeknologi Kemahiran (Awam). Kaedah kajian yang digunakan adalah kaedah tinjauan berbentuk kuantitatif dengan menggunakan instrumen soal selidik. Hasil daripada kajian ini temyata manual yang dihasilkan adalah berkonsepkan mesra pengguna dan ia boleh dijadikan panduan kepada pelajar yang menjalani kerja am ali di Makmal Teknologi Perpaipan.