Kajian terhadap amalan keselamatan dan kesihatan di Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) Batu Pahat - Po'a, Ayu Wirdawati (2002)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk meninjau sejauh mana tahap amalan dan peraturan keselamatan sedia ada di 3 bengkel terpilih di Pusat Latihan Teknologi Tinggi CADTEC) Batu Pahat iaitu Bengkel Kimpalan, Bengkel Pemesinan Konvensional dan Bengkel Computer Numerical Control sama ada ia memenuhi kehendak lceselamatan seperti yang ditetapkal1. Kajian ini juga melihat sejauh mana kepekaan pihakpentadbiran ADTEC terhadap amalan pengurusan dan kesihatan. Instrwnen yang digunakan dalam kajian ini adalah senarai semakan, pemerhatian dan temubual dengan kakitangan Pegawai Latihan Vokasional dan pelatih-pelatih ADTEC Batu Pahat. Hasil kajian mendapati secara amnya pihak pentadbiran ADTEC mempunyai keprihatinan yang agak tinggi terhadap amalan pengurusan keselamatan dan kesihatan. Meskipun begitu, tinjauan yang dilakukan di ketiga-tiga bengkel menunjukkan elemen sistem pencegahan kebakaran dan kemudahan bantuan lcecemasan yang lcurang baik di ketiga-tiga bengkel. Di bahagian akhir kajian ini beberapa cadangan yang difikirkan sesuai telah dikemukakan untuk memperbaiki kelemahan yang dikesan dan seterusnya membantu mempertingkatkan amalan keselamatan dan kesihatan di bengkel ADTEC yang terlibat.