Persepsi pelajar terhadap panduan keselamatan makmal kejuruteraan awam KUiTTHO - Jusoh, Ahmad Yusni (2002)
Berdasarkan kajian awal yang dijalankan, didapati kemalangan yang berlaku di makmal-makmal dan bengkel-bengkel institusi pengajian ataupun kilang-kilang perindustrian adalah semakin meningkat. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan berlal'Unya kemalangan ini seperti faktor pengurusan makmal, tingkahlaku dan disiplin individu di makmal, kerosakan pada mesin dan alatan dan abbat kelemahan yang terdapat pada sesuatu panduan keselamatan yang disediakan. Panduan keselamatan makmal amat penting kerana ia akan memberi panduan dan bimbingan kepada pelajar tentang aspek-aspek keselamatan di makmal. Oleh itu, kajian yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk mengenalpasti persepsi pelajar terhadap panduan keselamatan makmal sedia ada yang terdapat di makmal kejuruteraan awam KUiTIHO. Pengkaji ingin mengkaji keberkesanan panduan yang disediakan dari perspektif pelajar itu sendiri. Hasilnya diharapkan pihak-pihak tertentu yang terlibat dapat memperolehi idea untuk memperbaiki dan menambahbaikan panduan keselamatan yang sedia ada supaya ia lebih menarik dan sesuai dengan citarasa pelajar seterusnya menjadikan peraturan dan prosedur yang terkandung di dalamnya sebagai amalan semasa menjalankan ujikaji di makmal.