Kajian persepsi pelajar terhadap amalan keselamatan bengkel kejuruteraan awam (perkayuan) - Mior Ismail, Mior Mohd. Suhairin (2003)
Amalan keselamatan memainkan peranan utama dalam mengekalkan keselamatan di bengkel dan makmal. Setiap individu dan organisasi perlu sentiasa berwaspada dan mengamalkan keselamatan dengan bijaksana. Kajian ini meninjau sejauh manakah keselamatan bengkel diamalkan oleh pihak yang terlibat dalam melaksanakan peraturan-peraturan keselamatan dalam keIja-keIja amali di bengkel dan juga makmal di mana keselamatan adalah berkait rapat dengan matlamat pendidikan itu sendiri. Kaedah soal selidik digunakan untuk menjalankan kajian ini dan responden yang terlibat adalah terdiri daripada pelajar dan pensyarah yang mempunyai kaitan secara langsung dengan bengkel dan makmal di Politeknik Ungku Omar, Jpoh, Perak. Responden kajian ini terdiri daripada 45 orang pelajar Semester 1 dan 2, labatan Kejuruteraan Awam di Politeknik Jpoh, Perak. Kesemua data dianalisis dalam bentuk skor min dan sisihan piawai dengan menggunakan perisian 'Statistical Package for Social Sciel/ce Series' (SPSS v11.0). Dapatan kajian menunjukkan bahawa aspek keselamatan diberi perhatian yang wajar sama ada di makmal atau di bengkel.