Pembentukan dan penilaian indikator bengkel elektrik cemerlang: satu kajian di Sekolah Menengah Teknik Johor Bahru - Mohamed Yunus, Ahmad Syukri (2003)
Laporan Projek Sarjana ini mempersembahkan hasil kajian yang bertajuk "Pembentukan dan PeniJaian Indikator BengkeJ EJektrik Cemerlang: Satu Kajian di SekoJah Menengah Teknik Johor Bahru". Kajian ini bertujuan untuk mengenaJpasti pengurusan bengkeJ eJektrik samada cemerJang atau tidak, mengenaJpasti sejauhmanakah indikator yang dihasilkan sesuai digunakan di bengkeJ eJektrik serta mengenaJpasti apakah indikator yang paling penting daJam menentukan kecemerJangan bengkeJ eJektrik SekoJah Menengah Teknik Johor Bahru. Responden adaJah terdiri daripada guru, stafsokongan sekoJah dan 52 orang peJajar tingkatan Iimajurusan Kejuruteraan EJektrik SekoJah Menengah Teknik Johor Bahru. Indikator yang dihasilkan dapat dijadikan satu piawaian yang dapat menjadi panduan samada bengkeJ eJetrik itu cemerlang atau tidak. Borang soaJ seJidik diedarkan untuk mendapatkan makJumat dan program SPSS 10.0 for Windows (Statistical Package for the Social Science version 10.0) digunakan untuk menganalisis data yang diperoJehi. Data dianalisis dan dikemukakan daJam bentuk anaJisis statistik secara deskriptif iaitu taburan skor min dan peratus. Dapatan menunjukkan hampir keseJuruhan responden menyatakan bengkel elektrik Sekolah Menengah Teknik Johor Bahru adaJah cemerlang dan indikator yang dihasilkan adalah sesuai digunakan. Responden pelajar teJah memiJih kemudahan dan peralatan yang mencukupi manakaJa guru dan staf sokongan memilih proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan sebagai indikator yang paling penting dalam menentukan kecemerlangan bengkeJ elektrik Sekolah Menengah Teknik Johor Bahru.