Model ramalan permintaan perumahan mengikut kategori rumah di negeri Johor - Alias, Ahmad Rizal (2017)
Perumahan merupakan salah satu sektor terpenting dalam memastikan kesejahteraan dan pembangunan negara. Dianggarkan populasi penduduk di negeri Johor akan terns meningkat sehingga 4 juta orang pada tahun 2020. Oleh kerana itu, perumahan yang mencukupi perlu disediakan dengan sebaiknya bagi memastikan setiap segmen masyarakat mampu memiliki rumah. Matlamat kajian adalah untuk membangunkan model ramalan permintaan perumahan mengikut 4 kategori rumah di negeri Johor iaitu rumah kos rendah, kos sederhana rendah, kos sederhana dan kos tinggi. Kaj ian ini memberi tumpuan di negeri Johor kerana ia dikenalpasti antara negeri yang mencatatkan bilangan kediaman siap tidak terjual paling banyak dalam negara berbanding negeri-negeri lain. Kajian ini menggunakan Data Banci dan Penduduk yang telah diubahsuai bagi menentukan kadar ketua keluarga menggunakan kaedah Kadar Ketua lsi Rumah berdasarkan pembentukan isi rumah. Soal selidik telah dilakukan ke atas 420 responden untuk mencari kadar pemilihan penduduk (C.P) dan mengetahui kebarangkalian pemilihan kategori rumah menggunakan model Regresi Multinomial Logistik. Kaedah Pelicinan Exponen Berganda pula digunakan untuk meramal populasi 14 kumpulan umur sehingga tahun 2020 menggunakan data "Quick Population Info" dari Jabatan Perangkaan Malaysia dan seterusnya digunakan untuk menentukan jumlah permintaan perumahan di negeri Johor. Keputusan menunjukkan bahawa perumahan kos tinggi menjadi pilihan penduduk di mana 35% daripada responden memilih untuk membeli rumah kos tinggi berbanding kategori rumah yang lain. Model ramalan disahkan menggunakan Peratusan Ralat Min Mutlak (MAPE) di antara data sebenar dan data ramalan. Keputusan pengesahan menunjukkan nilai MAPE adalah 23.2%. Oleh itu, model ramalan yang dihasilkan dapat digunakan bagi meramal permintaan perumahan di negeri Johor. 1-Iasil kajian ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada pihak-pihak berkenaan dalam mengimbangi penyediaan kategori rumah supaya selaras dengan penawaran dan permintaan perumahan.