Keberkesanan manual pembelajaran kendiri (MPK) Kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) dalam proses pengajaran dan pembelajaran dalam kalangan pelajar politeknik - Hamdan, Nuraffefa (2017)
Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) adalah aspek penting dalam pengajaran dan pembelajaran. Pemikiran seseorang boleh memberi kesan kepada keupayaan pembelajaran, kepantasan dan keberkesanan pembelajaran. Tujuan kajian ini adalah untuk menilai keberkesanan MPK KBA T dalam proses pengajaran dan Pembelajaran dalam kalangan pelajar politeknik. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dan reka bentuk Kuasi Experimental yang terdiri daripada kumpulan rawatan (KR) dan kumpulan kawalan (KK) yang melibatkan 78 orang pelajar. Rubrik penilaian tugasan kerja kursus dimodifikasikan untuk menilai aras pencapaian tugasan kerja kursus pelajar. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa pencapaian tugasan kerja kursus pra bagi KR dan KK berada di tahap yang baik dan memuaskan. Selain itu, terdapat perbezaan yang signifikan min markah tugasan kerja kursus pos individu antara KR dan KK secara keseluruhan. Hasil dapatan kajian juga menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan min markah antara tugasan kerja kursus pra dan pos individu secara keseluruhan bagi KR. Secara kesimpulan, terdapat keberkesanan yang signifikan KBA T menerusi penggunaan manual pembelajaran kendiri KBAT terhadap pencapaian tugasan kerja kursus pelajar politeknik.