Gelandangan: sekilas pandang komuniti terpinggir bandar - Omar, Noralina; Razak, Normahfuzah; Abu Bakar Ah, Siti Hajar (UUM Press, 2022)
Gelandangan merupakan isu yang semakin mendapat perhatian para penyelidik dan ahli masyarakat, namun tidak semua orang berkesempatan untuk menyelami realiti hidup sebagai gelandangan. Banyak juga individu yang mahu membantu golongan tersebut namun kurang arif tentang cara yang bersesuaian. Bab ini memberikan gambaran tentang orang yang dimaksudkan sebagai gelandangan, punca mereka menjadi gelandangan, iktiar mereka untuk meneruskan hidup, dan trend gelandangan di Malaysia dari segi bilangan dan taburan sosiodemografi. Bab ini juga memberikan beberapa saranan yang berbentuk inisiatif untuk membantu golongan tersebut keluar daripada kehidupan gelandangan.