Stigma sosial dan marginalisasi bekas banduan: konsep, implikasi dan tindakan intervensi - Jasni, Mohd Alif; Abu Bakar Ah, Siti Hajar (UUM Press, 2022)
Semenjak tahun 2015, lebih daripada 100,000 orang banduan yang selesai menjalani hukuman penjara seluruh negara. Seperti terpapar dalam Jadual 9.1, tahun 2019 mencatatkan pembebasan yang tertinggi iaitu seramai 143,636 orang banduan (Jabatan Penjara Malaysia, 2020). Pembebasan bekas banduan sering membawa kepada persoalan terbesar sejauh manakah jumlah yang berjaya berintegrasi semula, berjaya mendapat kerja, diterima keluarga dan masyarakat. Saban tahun, jumlah pengulangan jenayah mencatatkan jumlah yang meningkat. Pada tahun 2019, mencatatkan seramai 15,410 orang pengulang laku jenayah. Hal ini menimbulkan kebimbangan apabila kegagalan bekas banduan berintegrasi semula. Proses integrasi semula yang sangat sukar disebabkan oleh pelbagai stigma sosial dan marginalisasi bekas banduan yang wujud sepanjang berada dalam kehidupan berkomuniti.