Penyisihan pekerjaan dan kesejahteraan psikologi penghuni penjara - A. Malek, Mohd Ahsani; Mohamad Zabidi, Mohamad Irfan (UUM Press, 2022)
Penjara merupakan satu tempat penahanan individu yang disabitkan kesalahan oleh mahkamah atau individu yang masih menjalani proses perbicaraan di mahkamah. Penjara sering dikaitkan dengan sistem keadilan jenayah. Individu yang ditahan di dalam penjara akan menjalani tempoh penahanan bergantung kepada tempoh hukuman yang diputuskan oleh mahkamah. Hal ini selaras dengan lima objektif Jabatan Penjara Malaysia (JPM) iaitu penahanan, keselamatan, layanan, pemulihan dan pemasyarakatan.