Kesejahteraan dan peminggiran Orang Asli Jakun Tasik Chini dalam menuju pembangunan lestari - Subhi, Nasrudin; Ibrahim, Rozita; Mohamad, Mohd Suhaimi; Mohti, Azmah (UUM Press, 2022)
Bab ini membincangkan sejauh mana masyarakat Orang Asli di Tasik Chini dipinggirkan daripada arus pembangunan negara. Bab ini juga membincangkan status kesejahteraan komuniti Orang Asli Jakun di Tasik Chini berdasarkan hasil pemetaan aset yang dijalankan ke atas mereka dan harapan mereka dari segi pembangunan sosial, ekonomi dan pembangunan fizikal bagi menjamin kesejahteraan komuniti Orang Asli di Tasik Chini. Seterusnya bab ini melihat langkah-langkah yang telah dan perlu diambil oleh pihak yang bertanggungjawab seperti Jabatan Kemajuan Orang Asli, Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan bagi memastikan tahap pendidikan, kesihatan, sosioekonomi dan kesejahteraan hidup masyarakat Orang Asli di Tasik Chini terbela