Penyisihan sosial terhadap orang kurang upaya - Amin, Aizan Sofia (UUM Press, 2022)
Orang Kurang Upaya (OKU) merupakan antara kumpulan marginal dan sering terpinggir dalam masyarakat khususnya di Malaysia. Walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh kerajaan untuk merangkum OKU dalam masyarakat, sering kali kumpulan ini tercicir daripada arus pembangunan negara. Antara punca utama yang menyebabkan OKU kurang mendapat perhatian adalah kerana dua halangan utama iaitu faktor persekitaran yang tidak mesra OKU dan sikap masyarakat yang kurang cakna terhadap hak dan keperluan OKU. Bab ini mengupas senario OKU di Malaysia melalui aspek dasar dan perundangan, isu dan cabaran utama yang sering dihadapi OKU dan cara masyarakat dapat memperkasa OKU secara holistik dan berkesan melalui strategi yang sistematik dan berterusan.